We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this website, we will assume that you agree to the use of cookies.

Regning for atomkraft havner på børneværelset:

March 28, 2022

 

LÆSERBREV
Af Niels Jørgen Langkilde Direktør for Miljø og Medier og forhenværende miljøordfører (K)

 

 

Ingen er længere i tvivl om, at energipolitik er en væsentlig del af sikkerhedspolitikken. 

 

Derfor er det også sundt at tage debatten om atomkraft igen. Klimaminister Dan Jørgensen skal have tak, fordi han er gået ind i debatten. Jeg deler mini-sterens skepsis, og det har Det Konservative Folkeparti gjort den seneste generation, selv om fl ere partimedlemmer har rejst debatten fra tid til anden både i folketingsgruppen og på partiets landsråd.
Denne skepsis bygger blandt andet på tre forhold:

 

For det første spørgsmålet 
om, hvor et atomkraftanlæg kan placeres i Danmark. Med tanke på den utilfredshed som blot en mobilmast, et solcelleanlæg eller nogle vindmøller medfører, vil det næppe ske uden voldsom lokal modstand. Kun et fl ertal i Folketinget kan tvinge det igen-nem ved en anlægslov, og hvem vil dog vove at tabe et valg på det?
For det andet må man for-vente, at det bliver ganske dyrt at betale erstatninger til de om-kringboende. Værdiforringelsen vil utvivlsomt være voldsom for de nærliggende ejendomme, og det bliver nok i en lidt større ra-dius end for vindmøllernes ved-kommende.

 

For det tredje er det uhyre kostbart at komme af med af-faldet. Efter mere end ti års for-beredelse traf Sveriges regering i januar 2022 en beslutning om at bygge et slutdepot, der skal etableres i klippeundergrunden nær atomkraftværket i Fors-mark nord for Stockholm. Over de næste 50 år skal et stort an-tal jern- og kobberkapsler med hver tilsvarende store mængder aff ald placeres i et tunnelsy-stem dybt under jordens over-fl ade. Til sidst fyldes tunnelerne op med ler og forsegles. Det er resultatet af 40 års forskning, som skal give et sikkert depot med 100.000 års levetid. Andre ekspertvurderinger siger, at kob-berkapslerne kan begynde at gå i opløsning allerede inden for de første 100 år i depotet. Det siger lidt om problemets omfang.

 

Som en konservativ ville sige: Man smider altså regningen i børneværelset. Husk også på, at vi endnu ikke har fået place-ret aff aldet fra forsøgsreaktoren i Risø. Ganske vist har andre energiformer også deres proble-mer, men de er langt mindre, så vælg dem.

Author:
Niels Jørgen M. da C. S. Langkilde
Illustration:
IHC
Fonte:
--
Contributions:
--